935 лева минимална заплата от януари догодина. Такова допускане прави финансовото

...
935 лева минимална заплата от януари догодина. Такова допускане прави финансовото
Коментари Харесай

Минималната заплата: Спор между синдикати и работодатели по методиката за формирането ѝ

935 лева минимална заплата от януари следващата година. Такова допускане прави финансовото министерство.

Изчислението е на база формулата, която предходният парламент одобри.

Запазва се огромната разлика в цените на някои от главните храни, артикули и услуги в страните от Европейския съюз

Работодателите желаят тя да бъде незабавно изменена. Според допусканията на финансовото министерство минималната заплата ще бъде 935 лв. следващата година и 1030 лв. през 2025 година.

Размерите са записани в обновената средносрочна бюджетна прогноза, която беше оповестена дружно с плана на бюджет за тази година.

Според бизнеса нарастване в този момент не е належащо

Те не са дефинитивни, защото се изчакват данни на националната статистика за междинната работна заплата. От тях ще зависи какъв брой тъкмо ще е минималната.

До 1 септември би трябвало да се дефинира размерът ѝ за следващата година по формулата, която предходния парламент одобри в края на своя живот.

Разгледана беше и опцията минималната работна заплата да се усили от средата на 2023 година, а не при започване на 2024 година

Бизнесът изпрати писмо до премиера и обществения министър с искане тази формула да се изменена незабавно, преди 1 септември.

Иванка работи на минимална заплата - грижи се за чистотата в столично учебно заведение. Казва, че се оправя мъчно с този приход.

" Платиш сметки, остават 200-300 лв., с две деца, в този момент почнаха да работят ", съобщи Иванка Щерева.

А приходите над 850 лв. - да се таксуват с 15 на 100, вместо с 10%

Минималната заплата за следващата година би трябвало да е 50% от междинната брутна за избран интервал. Окончателните данни на статистиката за този интервал ще са ясни в последния миг - средата на август. До 1 септември размерът на заплатата би трябвало да е избран. Синдикатите позволяват той да е малко по-висок от прогнозата на финансовото министерство.

" Нашите упования са в диапазон 940-950 лв. размер на работната заплата от 1 януари 2024 година ", сподели Вили Иванова от КНСБ.

Министерският съвет ще внесе бюджета за 2023 година в Народното събрание

В писмо до властта бизнесът упорства за незабавна смяна на формулата за установяване на бъдещата минимална заплата. Казват, че в настоящия ѝ тип тя не дава отговор на европейска инструкция, обезсмисля обществения разговор и заплашва стабилността на българската стопанска система.

" Ние изпратихме формален сигнал до Европейска комисия, формален сигнал до Международната организация на труда, от там чакаме някакви дейности ", съобщи Мария Минчева от БСК.

Някои споделиха, че се лишават от много съществени артикули

За bTV от общественото министерство разясниха, че са подготвени за среща по поставените от бизнеса проблеми.

" За работодателите всяко нарастване на МРЗ е трагично, даже и за 2 лв. да приказваме, работодателите ще намерят мотив да не се усили ", добави Иванова.

Синдикати и работодатели не могат да реализират консенсус по тематиката за възнагражденията на българите и растежа на инфлацията

" Тук не е разногласието за съответно число, а е въпрос на правила и икономическа целенасоченост по какъв начин да се вземат решение тези въпроси ", сподели Минчева.

По противоречивата формула би трябвало да се дефинира размерът на заплатата от следващата година нататък. За тазгодишната важат старите правила, по които кабинетът не предлага нарастване.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР